<a href="/%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8E%CE%BD">Σε πείσμα των καιρών</a> <a href="/%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CE%BC%CE%B5-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%BC%CF%8C%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CF%89%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82">Υποδοχή με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες</a> <a href="/%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1">Η ενορία στα σχολεία</a> <a href="/%E1%BC%84%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%E1%BC%90%CF%83%CF%84%E1%BD%B6%CE%BD-0">Ἄξιον Ἐστὶν</a> <a href="/%E1%BC%95%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%E1%BD%B8-%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1">Ἕνα σχολικὸ γεμάτο πώματα</a>

Κληρικοί Ιερού Ναού

Σήμερα...

    Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου
  • Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20.12.1971 και κατοικεί από τότε στον Άγιο Δημήτριο Αττικής. Είναι το πρώτο τέκνο Αρκάδων γονέων, του Άγγελου Δημητρίου του Στυλιανού εξ Ελάτου Κυνουρίας και την Νικολέτας Παινέση του Βλασίου εξ Αγίου Πέτρου Κυνουρίας. Οι γονείς του, του έδωσαν το όνομα Στυλιανός προς τιμή του πατέρα του πατέρα του. Εισήλθε στην Εκκλησία δια του Αγίου Βαπτίσματος στον Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγιά Σωτήρα) Βίλαρη Μάνδρας Αττικής το έτος 1972. Έχει δύο αδέλφια τον Βλάσιο (+19.1.1992) και την Παναγιώτα.

    Έλαβε την εγκύκλιο παιδεία στο 6ο Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου. Κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων εισήλθε στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή. Μετά τον Κύκλο του Λυκείου παρακολούθησε τον ετήσιο κύκλο Ιερατικής κατάρτισης (Δ΄ Λυκείου). Κατά την φοίτηση του παρακολούθησε το Εργαστήρι Φωτογραφίας με τον Καθηγητή Σπυρίδωνα Βλάχο, ασχολήθηκε με τα κοινά στις Μαθητικές Κοινότητες και συμμετείχε σε εκδηλώσεις ως παρουσιαστής ή συντελεστής, εντός και εκτός Σχολής ( Θεατρικά Έργα με την διδασκαλία του καθηγητού Ιωάννου Σίμου - παρουσιάσεις σε Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και Στάδιο Παναθηναϊκού). Κατά το Δ΄έτος με την προτροπή του καθηγητού Ιωάννου Κωνσταντινίδη (+) εργάστηκε τ΄ απογεύματα ως επιμελητής αιθούσης της "Εταιρίας των Φίλων του Λαού" (Ευριπίδου 12). Το 1992 εισήχθη κατόπιν εξετάσεων στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Εξελέγη και στα τρία έτη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στα αυτοδιοικητικά όργανα των σπουδαστών και κατέλαβε και την θέση του Προέδρου του Συλλόγου Φοιτητών. Πρωτοστάτησε στους αγώνες διεκδίκησης καλλίτερης και ανώτερης εκπαίδευσης στις σχολές αυτές. Παράλληλα με τις σπουδές του εργάστηκε ως οδηγός δημοσίας χρήσεως επιβατικού αυτοκινήτου (ταξί) και σε εκκλησιαστικό περιοδικό. Με κατατακτήριες εξετάσεις εισήλθε και στα δύο τμήματα της Θεολογικής Σχολής και επέλεξε να φοιτήση στο τμήμα Θεολογίας, του οποίου ανακηρύχθηκε πτυχιούχος.

    Το καλοκαίρι του 2004 με υποτροφία της Καθολικής Εκκλησίας μετέβη στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας για σπουδές. Στις 8.11.1996 ενεγράφη ως Δόκιμος Μοναχός στην εν Αθήναις, Ιερά Μονή Ασσωμάτων Πετράκη, και έλαβε την Μοναχική Κουρά στις 1.2.1997 από τον Καθηγούμενο της Αρχιμανδρίτη κυρό Χριστόφορο Παπαδόπουλο. Κατά την κουρά έλαβε το Μοναχικό όνομα Σεραφείμ προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ Τίκα.

    Την Κυριακή 2.2.1997 με εντολή του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του πνευματικού του πατρός Επισκόπου Διαυλείας Δαμασκηνού, στον εν Αθήναις Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής οδού Ακαδημίας. Διορίστηκε Διάκονος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσπηλαιωτίσσης Αθηνών και αποσπάσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, όπου ανέλαβε υπηρεσία στις 16.2.1997

    Την Κυριακή 12.8.2001 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ηλιουπόλεως και διορίσθηκε εφημέριος του ιερού Ναού Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Ηλιουπόλεως. Διορίσθηκε Πρόεδρος του Ενοριακού Φιλοπτώχου και υπεύθυνος Νεότητος του Ναού.

    Το Ιούνιο του 2002 αποσπάθηκε ως προσωρινός εφημέριος στον Προσκηνυματικό Ναό Αποστόλου Παύλου Ηλιουπόλεως, αναλαβών παράλληλα και τα καθήκοντα του Προεδρεύοντος του Δ.Σ. του Βρεφονηπικού Σταθμού του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

    Τον Νοέμβριο του 2002 μετετέθη ως εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, όπου και υπηρετεί διορισθείς και πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου (Μάρτιος 2004).

    Στις 21.11.2002 ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος του απένειμε το οφίκκιον του Αρχιμανδρίτου κατά την Θ. Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως. Το Σάββατο του Λαζάρου το 2003 στο Παρεκκλήσι του Αποστόλου Ανδρέου του Αρχιεπισκοπικού Μεγαρού, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τον χειροθέτησε Πνευματικό - Εξομολόγο.

    Το Φεβρουάριο του 1996 προσελήφθη από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεραφείμ, αρχικά ως υπάλληλος της Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και διετέθη στην Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου. Τον Σεπτέμβριο του 1996 ανέλαβε υπεύθυνος του Γραφείου Πρωτοκόλλου της Ιεράς Συνόδου, θέση την οποία διατήρησε και ως κληρικός μέχρι τις 21.1.1999 οπότε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος τον ανακάλεσε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

    Τον Μαρτιο του 2000 ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τον προσέλαβε ως γραμματέα της Διευθύνσεως Ποιμαντικού έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπό τον Μητροπολίτη Αχελώου κ. Ευθύμιο.

    Τον Ιανουάριο του 2010 προσλαμβάνεται ως μετακλητός υπάλληλος της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στον κλάδο Διαδικτύου, όπου και υπηρετεί.

    Τον Νοέμβριο του 2011 εξελέγει πρόεδρος του Καλλερίου Ορφανοτροφείου Ηλιουπόλεως "Παναγία η Ελεούσσα" και τον Ιούνιο του 2014 διορίσθηκε και πρόεδρος του Βρεονηπικού Σταθμού "Η αγία Μαρίνα" του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

    Ως πρεσβύτερος μετέβει και εξυπηρέτησε λατρευτικά και πνευματικά στην περίοδο του Πάσχα την Μπουζουμπούρα του Μπουρούντι - Κεντρική Αφρική (2002), την Νησίδα Ηρακλειά των Κυκλάδων (2003 & 2004), την Μπανγκόνκ της Ταυλάνδης, (2005), το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής (2008), το Σάο Πάολο της Βραζιλίας (2009), στην Μονή Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων (2013 & 2016), στις Καμάρες Σίφνου (2014) και το χωριό Κυανή Διδυμοτείχου (2017). ενώ σε άλλες ευκαιρίες την νήσο Πρώτη της Κωνσταντινουπόλεως, το Αλγέρι της Αλγερίας στην Βόρεια Αφρική, το Μαρ δελ Πλάτα της Αργεντινής, την νήσο Ίμβρο (Μ. Τεασσαρακοστή 2011), την Πατριαρχική Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστορίας ΝέαςΥόρκης (13/12/2011-31/1/2012), την ενορία Αγίου Νεκταρίου Neuss Γερμανίας (1/7/2017 - έως 13/8/2017) και τη ίδια ενορία για πλέον του ενός μηνός τα καλοκαίρια των ετών 2018 και 2019.

    Έχει επισκεφθεί με Εκκλησιαστικές αποστολές και ιδιωτικά τις Εκκλησίες της Κωνσταντινουπόλεως (11 φορές) Αλεξανδρείας (5 φορές) Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Μόσχας (2 φορές), Κύπρου (4 φορές), Πολωνίας (10 φορές) Φινλαδίας και Εσθονίας. Και ακόμα τις Η.Π.Α. (12 φορές), Αυστραλία (3 φορές), Ιταλία (2 φορές), Αργεντινή (4 φορές), Ισπανία (3 φορές), Μάλτα, Λίβανο, Ιρλανδία (2 φορές), Ηνωμένο Βασίλειο (Βόρεια Ιρλανδία), Λιθουανία, Εσθονία, Σουηδία, Ουκρανία (4 φορές), Τουρκία (6 φορές) Βραζιλία (3 φορές) Γεωργία (2 φορές).

    Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Μεάντζια
  • Έχει γεννηθεί την 24η Μαρτίου 1975 εις την Γκλίνα της σημερινής Κροατίας. Το 1995 ως πρόσφυγας από την Κροατία, μετοίκησε εις την Σερβία και το 2008 προσήλθε για σπουδές εις την Ελλάδα.

    Αποφοίτησε από Οικονομικό Λύκειο στην γενέτειρα το 1993 και από το Τμήμα Ζωγραφικής, της Σχολής Καλών Τεχνών της Πρίστινα, το 1999. Το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 παρακολούθησε το τμήμα εκμάθησης Ελληνικής γλώσσας, εις την Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Ενεγράφη εις το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και έγινε πτυχιούχος του το 2015. Αμέσως εντάχθηκε εις μεταπτυχιακό τμήμα του τομέα Πατερικών Σπουδών, του τμήματος Θεολογίας της αυτής σχολής και πλέον περαιώνει την εργασία που του ανατέθηκε, με θέμα: «Το πρόβλημα του αζύμου και ενζύμου άρτου στη υστεροβυζαντινή περίοδο».

    Την 14 Νοεμβρίου του 1999, μνήμη των αγίων Αναργύρων, έγινε δεκτός ως δόκιμος μοναχός στην μονή της Αγίας Τριάδος Σοπότσανι της Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης του Πατριαρχείου Σερβίας. Την ίδια ημερομηνία και στο ανωτέρω μοναστήρι έγινε το 2001 μοναχός, το 2002 διάκονος και το 2006 πρεσβύτερος. Βασικό διακόνημα του υπήρξε η αγιογραφία. Εικόνες του, βρίσκονται εις πολλά μέρη του κόσμου.

    Το 2007 διατέθηκε από το Πατριαρχείο Σερβίας εις την Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και εφημέρευσε εις την σερβόφωνη ενορία του Αποστόλου Θωμά Γιοχάνεσμπουργκ Νοτίου Αφρικής. Τότε έλαβε την ευλογία να εξομολογεί.

    Το έτος 2010 έλαβε απολυτήριο από την επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης για την αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις 02 Ιουνίου διορίσθηκε εφημέριος στην Ενορία της Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως.

    Στις 24 Μαρτίου 2017, εντολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου, χειροτετηθείς υπό του Μητροπολίτου Βελεστίνου Δαμασκηνού.

    Ομιλεί Σερβικά, Ρωσικά, Αγγλικά, Ελληνικά.

    Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Μανταδάκης
  • Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου και επεράτωσε το 8-τάξιο Γυμνάσιο και συνέχισε σπουδές για δύο χρόνια στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Κρήτης στα Χανιά. Μετά την αποφοίτηση του από την σχολή έφεδρων αξιωματικών, υπηρέτησε στο στρατό ως έφεδρος ανθυπολοχαγός.

    Ήλθε εις γάμο μετά της Μαρίκας το γένος Εμμ. Αστερατάκη με την οποία απέκτησε δύο τέκνα, τον Κωνσταντίνο και τον Βασίλειο. Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο, στον Άγιο Μηνά Ηρακλείου. Με την προτροπή και συμπαράσταση της συζύγου του σπούδασε Φιλολογία και θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Το 1970 διορίστηκε εφημέριος στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα υπηρέτησε ως φιλόλογος καθηγητής σε δημόσια γυμνάσια και λύκεια της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας. Συνταξιοδοτήθηκε και αποχώρησε της ενεργού υπηρεσίας το 2011.

    Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μεταξάς
  • Ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μεταξάς-Μαρκάτος Κεφαλληνιακής καταγωγής εγεννήθη εις Αθήνας την 26-4-1963. Διοικουσε τα εγκύκλια γράμματα εις Ερμούπολιν Σύρου και εις Αθήνας.

    Εσπούδασε Αγγλικήν Φιλολογίαν Θεολογίαν εις το Πανεπιστήμιον του Λονδίνου και μετεξεπαιδεύθει εις την Πατρολογίαν εν τω Ιστορικώ Πανεπιστήμιω Durham (Αγγλίας) υποβαλλων την διατριβήν : "The filiogue Controversy: chapters from the Eastern Orthodox Reaction."(Master of Theology)

    Καθοδηγούμενος υπό του Πνευματικού του Πατρός Πανοσ. Αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Μεντζελοπούλου (νυν Μητροπολίτης Πειραιώς) εχειροτονήθη Διάκονος τη 15/08/1990 και Πρεσβύτερος τη 25/12/1991 υπό του μακαριστού Σεβ.Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κυρου Αγαθαγγέλου Ταμπουρατζάκη. Υπηρέτησεν ως Διάκονος είς τον Ιερόν Ναόν Αγίας Παρασκευής Νέας Σμύρνης (16/08/1990-24/12/1991) ως εφημέριος εις τους Ιερούς Ναούς Μεταμορφώσεως Σωτήρος Καλαμακίου (1/1/1992-30/9/1992), Αγίας Τριάδος Αργυρουπόλεως (1/7/1999-30/11/1999) είς τον Μητροπολιτικόν Ναόν Υπαπαντής του Σωτήρος Φηρών Θήρας (1/12/1999-31/12/1999) και ως Ιερατικός Προιστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Παύλου και Δημητρίου Άνω Γλυφάδας (1/12/1992-30/6/1999)

    Τη 12/12/1999 εχειροθετήθη Οικονόμος υπό του μακαριστού Σεβ.Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κύρου Παντελεήμονος Ρίζου την 20/4/2000 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος Παρασκευαίδης του ανέθεσε την άσκησιν του λειτουργήματος της Πνευματικής Πατρότητος, ενώ την 18/1/2015 ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου Λιάπη, έλαβε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου δια των χειρών του πνευματικού του πατρός Μητροπολίτου Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ .

    Εκτός της διατριβής του έχει συγγράψει τη μελέτη " The Significance of the Athonite Community in the Orthodox Church" εκδόσεις Oak Hill Thelogical College, London 1987. ( Προλογίζει ο Θεοφ. Επίσκοπος Διοκλείας κ.κ Κάλλιστος Ware), έχει αρθρογραφήσει εις τα περιοδικά Εωθινό Φώς και Ορθόδοξα Μηνύματα με άρθρα όπως " Ο θρίαμβος του Χριστιανισμού στην πολύπαθη Αλβανία", " Η εκκλησία της «Μακεδονίας» Ημιαυτονομία ή Σχίσμα;", "Γνωριμία με τις ετερόδοξες Εκκλησίες της Ευρώπης" και "Η γυναίκα μέσα στην Εκκλησία και το θέμα της Χειροτονίας Γυναικών". Στις 6/10/2002 δημοσιεύτηκε το άρθρο του "To αμάραντο ρόδο της Κιμώλου" στον Αδέσμευτο της Κυριακής. Επίσης έχει επιμεληθή την αγγλικήν μετάφρασην του τουριστικού οδηγού " Παναγία η Καστριανή Κέας" εκδόσεις Δήμου Κέας 1990.

    Ενυμφεύθη τη 22/07/1990 την βαίαν Θεολογίτην, γόνον λευιτικής οικογενείας και απέκτησεν μετ'αυτής τρία τέκνα. Από 1/1/2000 υπηρετή ως εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως καθώς και ως υπεύθυνος νεότητος και κύκλων μελέτης Αγίας Γραφής.

    Πρωτοπρεσβύτερος Λάμπρος Ξεσφύγγης
    Πρεσβύτερος Βασίλειος Ταξιαρχιώτης
    Πρεσβύτερος Γεώργιος Βάρσος
  • Από της χειροτονίας του εις πρεσβύτερον στις 28 Οκτωβρίου 2023 διορίστηκε και υπηρετεί στο ναό ο πρεσβύτερος Γεώργιος αφού προηγουμενος είχε χειροτονηθεί διάκονος στις 21 Νοεμβρίου του 2021 και υπηρέτησε ως άμισθος κληρικός στην αγία Μαρίνα έως 30 Σεπτεμβρίου του 2022 οπότε διορίσθηκε στο ναό της αγίας Τριάδος Κεραμεικού και αποσπάσθηκε στο ναό του πολιούχου αγίου Διονυσίου όπου υπηρέτησε έως την προαγωγή του εις τον β΄ βαθμόν της ιερωσύνης.

    Νυμφευμένος με την νοσηλεύτρια Αικατερίνη Τσαπάρα, γεννήθηκε στον Χολαργό Αττικής στις 16 Σεπτεμβρίου 1990 και κατοικεί από τότε στην Ηλιούπολη. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές στην Ηλιούπολη, φοίτησε στο Εκκλησιαστικό ΙΕΚ της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.

    Υπηρέτησε την στρατιωτική θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό και το 2010 κατόπιν Πανελλαδικών εξετάσεων εισήλθε στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής σχολής Αθηνών, του οποίου έγινε πτυχιούχος.

    Υπήρξε ιερόπαις, κατηχητής, επίτροπος και ιεροψάλτης του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ηλιουπόλεως από το 2001-2016. Στις 6 Δεκεμβρίου 2006 στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Ηλιουπόλεως χειροθετήθηκε αναγνώστης από τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο. Από τον Οκτώβριο του 2016 έως και την εις διάκονον χειροτονία του διετέλεσε ιεροψάλτης του Ι.Ν. Αγ. Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

 

Οι κληρικοί μας εξυπηρετούν περιοδικά λειτουργικές ανάγκες και κενά με εντολή της Ιεράς Αρχιεπίσκοπής καθώς και τους Ναούς του Κοιμητηρίου, Γηροκομείου καί Ορφανοτροφείου της Πόλης μας.

 

...Χθες...

Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Πανουσόπουλος

Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Πέτρου

    Διάκονος Νικόδημος Πριάγγελος
  • Ο κατά κόσμον Αθανάσιος Πριάγγελος γεννήθηκε στον Βόλο το 1967. Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 19 Ιουνίου 1996 από τον Επίσκοπο Διαυλείας Δαμασκηνό και υπηρέτησε ως διάκονος στο ναό έως τις 16 Φεβρουαρίου 1997 οπότε και χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον ίδιο Επίσκοπο.

    Υπηρέτησε ως Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Ηλιουπόλεως Αττικής (1997-2003), Εφημέριος της Ορθοδόξου Κοινότητος Μπουλαβάγιο της Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε (2003-2005), Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου (2005-2006) και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου.

    Την 1η Νοεμβρίου 2006, εξελέγη Επίσκοπος Νιτρίας, χειροτονηθείς υπό της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄ την 12η Νοεμβρίου 2006. Την 23η Νοεμβρίου 2013 εξελέγη Μητροπολίτης Μέμφιδος, διατηρών την θέση του εν Καιρω Πατριαρχικού Επιτρόπου έως τον Νοέμβριο του 2016.

Διάκονος Νεκτάριος Γαλαριώτης

    Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Φυλακτός
  • Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 8.2.1988. Έλαβε την εγκύκλιο παιδεία στην Νέα Σμύρνη και κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων εισήλθε στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή. Το 2005 εισήχθη και το 2009 έλαβε το πτυχίο του τμήματος Ιερατικών σπουδών, της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών. Είναι Μαγίστωρ Θεολογίας από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και υποψήφιος Μαγίστωρ, του τμήματος Ελληνικών και Λατινικών σπουδών της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου της Ιωαννουπόλεως.

    Με εντολή του Μητροπολίτου Ρεθύμνης Ανθίμου, χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του Επισκόπου Διαυλείας Δαμασκηνού, την 2α Νοεμβρίου 2008 στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως. Διορίστηκε στις 5.1.2009, Διάκονος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μοσχάτου και αποσπάσθηκε αυθημερόν στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, όπου ανέλαβε υπηρεσία.

    Το Μάιο του 2009 αποσπάθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αλεξανδρείας και διορίσθηκε διάκονος παρά τω Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρω, υπηρετών εκ παραλλήλου και εις το γραφείο του Ληξιαρχείου της Πατριαρχικής επιτροπείας Αλεξανδρείας.

    Τον Μάιο του 2010 κατετάγει εν Ιωαννίνοις στον Ελληνικό Στρατό και υπηρέτησε εν Λαγώ Διδυμοτείχου και εν τη Διευθύνση Θρησκευτικού και Στρατιωτικών Ιερέων του ΓΕΕΘΑ, απολυθείς τον Ιανουάριο του 2011.

    Τον Φεβρουάριο του 2011 επανακάμψας εις το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, διορίσθηκε διάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας στην Νότια Αφρική υπηρετών εκ παραλλήλου και στα γραφεία Αυτής.

    Στις 14 Ιουλίου του 2013 με εντολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος υπό του Μητροπολίτου Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνού και χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης υπό του Μητροπολίτου Γουϊνέας Γεωργίου, συλλειτουργού όντως και του Μητροπολίτου Ισπανίας Πολυκάρπου, στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

    Από της χειροτονίας του διετέθει στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου όπου και διακόνησε για δύο έτη στην ενορία Παλιουρίου Έβρου. Έκτοτε υπηρέτησε στο ναό έως και τον Σεπτέμβριο του 2021 οπότε μετατέθηκε στον ιερό ναό Αγίας Σκέπης Παπάγου όπου ανέλαβε πρόεδρος του εκεί Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου.

 

...Ιστορία

π. Θεόδωρος εκ Δράμας (+)

π. Αντώνιος Μπουγατσάς (+)

π. Αρχιμ. Ευάγγελος Χιώτης (+)

π. Κωνσταντίνος Κοτσώνης (+)

π. Δημήτριος Παπαντώνης (+)

Γεννήθηκε στον Άγιο Δημήτριο Ναυπακτίας και υπηρέτησε για πολλά χρόνια στα χωριά της Ναυπάκτου. Ερχόμενος στην Αθήνα υπηρετεί αρχικά στον Αγ. Νικόλαο, στο στρατόπεδο Γουδί, στην Αγία Δύναμη και τελικά στην «παράγκα» της Αγίας Μαρίνας, όπου ξεκίνησε και την ανοικοδόμηση του σημερινού μεγαλοπρεπούς ναού. Ύστερα από ευδόκιμο διακονία επιστρέφει στο χωρίο του, όπου ιερουργεί και εξομολογεί μέχρι την ημέρα της Κυριακής του Θωμά, του έτους 1993, κατά την οποίαν εκοιμήθη εν Κυρίω.

π. Δημοσθένης Σκαλτσής (+)

Γεννήθηκε το 1888 στο Kαλοχώρι Μεσσηνίας. Μετά το πέρας των βασικών του σπουδών έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1912-1913. Το έτος 1916 διορίζεται δημοδιδάσκαλος και το έτος 1927 (12 Δεκεμβρίου) χειροτονείται κληρικός στην Καλαμάτα όπου παραμένει μέχρι το 1953, όταν πλέον έρχεται στην Αθήνα και υπηρετεί στην Αγία Μαρίνα, όπου μαζί με τους λοιπούς εφημέριους διηκονούν το ποίμνιο τους. Εκοιμήθη στις 12 Ιουνίου του έτους 1972.

Αρχιμ. Νεόφυτος Βαλετέλλης (+)

Γεννήθηκε το 1916 στην Άντισα της Μυτιλήνης και σε ηλικία 14 ετών (1930) αφιερώθηκε στην Ιερά Μονή Υψηλού. Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών του ενεγράφη στην Θεολογική Σχολή Αθηνών (1940) και κατετάγη στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού και υπηρέτησε στο Ελληνοιταλικό πόλεμο. Το έτος 1948 έλαβε το πτυχίο της Θεολογίας και επανήλθε στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού και το έτος 1950 μετέβη στην Κορέα ως στρατιωτικός ιερέας. Μετά ένα έτος (1951) μεταβαίνει στο Μοντεβιδεό Ν.Αμερικής όπου υπηρετεί μέχρι το 1961, οπότε διορίζεται στην Αγία Μαρίνα, την οποία υπηρετεί μέχρι την ημέρα της κοιμήσεως του το έτος 1977 (24 Ιουλίου) μπροστά στο ιερό θυσιαστήριο.

π. Οδυσσέας (+)

π. Βασίλειος Σπηλιωτόπουλος (+)

π. Τιμολέον Γόνης (+)

Γεννήθηκε το 1897 στα Δαμουλιανάτα Ληξουρίου Κεφαλληνίας. Το 1932 χειροτονείται κληρικός και υπηρετεί στην Μητρόπολη Κεφαλληνίας, το 1963 μετατίθεται στην Αθήνα και υπηρετεί στην Παναγίτσα Χαλανδρίου και στην συνέχεια μέχρι το 1978 στην Αγία Μαρίνα. Εκοιμήθη τον Ιανουάριο του 1998, αφού για μια εικοσαετία εξυπηρετούσε ιερατικώς το χωριό του, στο οποίο και είχε επιστρέψει.

π. Άγγελος Κουνέλης (+)

Γεννήθηκε στο Επιτάλειο Ηλείας. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος το 1955 στην Κυπαρισσία όπου και υπηρέτησε μέχρι το 1961 όταν ήλθε στην Αθήνα υπηρετών στον Άγιο Αρτέμιο και στην Αγία Μαρίνα, μέχρι το έτος 1995, όταν και εκοιμήθη.

π. Κωνσταντίνος Ρήγας (+)

Γεννήθηκε το 1928 στο Παναιτώλιο Αγρινίου. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1958 και πρεσβύτερος το 1960, υπηρετών στην Αγία Παρασκευή Ν. Σμύρνης και στην Βόνιτσα Ξηρομέρου αντίστοιχα. Το έτος 1970 μετετέθη στην Αθήνα και υπηρέτησε αρχικά στον Άγιο Βασίλειο του δήμου Αγίου Δημητρίου και από το 1981 στην Αγία Μαρίνα, μέχρι της κοιμήσεως του, το 1989 (13 Ιουλίου).

π. Εμμανουήλ Βασιλάκης (+)

Ο μακαριστός π. Εμμανουήλ γεννήθηκε στο Κεντρί Λασιθίου το 1928. Επεράτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Ιεράπετρα της Κρήτης και φοίτησε στην Εκκλησιαστική Ακαδημία στην Μονής Γωνίας στο Κολυμπάρι Χανίων. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία και το 1956 νυμφεύθηκε την Αικατερίνη Σπανάκη. Απέκτησαν δύο θυγατέρες και ηυμήρησε να βαπτίσει και δισέγγονα του.

Χειροτονήθηκε κληρικός από τον μακαριστό Μητροπολίτη Πέτρας Δημήτριο. Διορίστηκε εφημέριος Άνω Βιάννου από όπου αναχώρησε για την Αθήνα εισαχθείς εις την Θεολογική Σχολή Αθηνών. Κατά την διάρκεια των σπουδών του υπηρέτησε στο ναό Αγίας Τριάδος Λιούμη στο Αιγάλεω, όπου και συνετέλεσε στην έναρξη εργασιών ανοικοδόμησης του νέου σημερινού κτίσματος του ναού. Μετά την λήψη του πτυχίου του, διορίσθηκε καθηγητής και εφημέριος στην Νεάπολη Λασιθίου. Φοίτησε στην Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής & Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΣΕΛΕΤΕ) και μετετέθη στην Αττική, ως εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Γλυφάδας και ως Λυκειάρχης στο Λύκειο Αλίμου, από το οποίο και αφυπηρέτησε. Το 1994 μετατέθηκε ως εφημέριος στον Ναό της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως από τον οποίο και συνταξιοδοτήθηκε το 2000, συνεχίζοντας να προσφέρει τις υπηρεσίες του έως και προ πενταετίας, όπου και τραυματίστηκε από πτώση κατά την επιστροφή του στο Ναό μετά από φιλανθρωπική του εξόρμηση. Έκτοτε και μετά την αποκατάσταση της υγείας του εκκλησιαζόταν συχνά στο ναό όπου εκήρυττε ως δεινός ιεροκήρυξ και έψαλλε με την στεντόρεια φωνή του.

Η εκκλησιαστική κοινότητα μας τίμησε το χρυσό Ιωβηλαίο γάμου και ιερωσύνης του μακαριστού πρωθιερέως, με διπλή εκδήλωση λόγου και μουσικοχορευτική. Εκοιμήθη στις 17 Μαΐου 2019 και η εξόδιος ακολουθία ετελέσθη την Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 από τον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης και ετάφη στο κοιμητήριο Ηλιουπόλεως δίπλα στην πρεσβυτέρα του Αικατερίνη.